Utenriksministeren kommer til Kirkeneskonferansen

Det er tradisjon at Norges utenriksminister kommer til Kirkeneskonferansen. Nylig fikk vi bekreftelsen på at Anniken Huitfeldt kommer til Kirkenes 23. februar.

Den 3. desember ble programmet for Kirkeneskonferansen lansert under Orinor og Kirkenes Næringsforenings julelunsj. Som alltid er Norges utenriksminister en av de første som går på talerstolen etter at ordføreren i Sør-Varanger har åpnet konferansen.

Anniken Huitfeldt startet sin karriere som utenriksminister med å dra rett til Tromsø for å delta på Barentsrådsmøtet, der alle utenriksministerne i Barentsregionen møtes. Et tydelig signal på at barentssamarbeidet er viktig også for den nye statsråden.

En viktig del av Tromsø-turen var også de bilaterale samtalene med Russlands utenriksminster Sergey Lavrov. Han er også invitert til årets Kirkeneskonferanse, og vi håper å få et bidrag fra han enten fysisk eller i en videohilsen som i den forrige konferansen.

Huitfeldt og Lavrov skal ha sine åpningsinnlegg i den første sesjonen, som skal belyse det geoplitiske barents. I tillegg skal den norske utenriksministeren delta i et panel som skal se på hvilket grensesamarbeid vi ønsker for fremtiden.

Noe av det som løftes frem på årets konferanse er 10-årsmarkeringen av grenseboerbeviset. Det har vært en stor suksess for folk i grensesone, og veldig mange har fått seg grenseboerbevis. Spørsmålet nå er om vi skal være tilfreds med at det kun skal bidra til sporadisk handel. Hvordan kan ideen om grensesonen og vekst i de to naboene løftes videre til et nytt nivå.

I panelet om grensesamarbeidet sitte Huitfeldt sammen med Finlands statsekretær Matti Anttonen og guvernør i Murmansk, Andrey Chibis.