Kirkeneskonferansen nærmer seg

Ine Eriksen Søreide, Ketil Solvik-Olsen og Finlands transportminister Anne Berner er noen av profilene som vil sette sitt preg på 2018-konferansen. Sjekk programmet eller meld deg på.

Gå til registrering

Se konferanseprogrammet

Kirkeneskonferansen 2018 byr på det sterkeste og mest omfattende programmet konferansens 11-årige historie. Blant annet har konferansen vært gjennom en stor omlegging.

Fornyelse
– Etter ti år med Kirkeneskonferansen så vi at det var tid for en fornyelse. Et viktig nytt element er at vi ønsker mer temperatur på scenen med flere debatter mellom innlederne, sier Guro Brandshaug som er leder for konferansen. .

Til å lede både konferansen og debattene er Siri Lill Mannes hyret inn. Hun har mange års fartstid som nyhetsanker i TV2, men er i dag daglig leder i kommunikasjonsbyrået Speaklab, som hun også var med og etablerte.

Blant annet ønsker vi i år økt deltakelse fra publikum, med mulighet til å stille spørsmål til innledere og paneldebatter med vår nye mobil-app. Les mer om konferanse-appen her. 

– Mannes har erfaringen og egenskapene innen debattledelse som vil skape en bedre dynamikk i diskusjonene, sier Brandshaug.

Gjenkjennelse
Hun håper at folk vil oppleve at selv om det er endringer i programmet, vil de fleste kjenne igjen den tverrfaglige og samlende evnen som Kirkenskonferansen alltid har hatt for et bredt publikum.

Et nytt og spennende element ved utvidelsen er at den gir rom for to kveldsarrangement. I 2018 er det 25 år siden Barentssamarbeidet ble etablert og det vil være et viktig element gjennom de to dagene. Den mest synlige markeringen blir under kveldsarrangementene. Tirsdagens middag vil i høyeste grad bli grenseoverskridene, siden den tilberedes av norske, finske og russiske kokkeelever.

Onsdagen middag vil bli en helaftens markering av 25 år med Barentssamarbeid og hva det har betydd for folk i regionen. På menyen gjentas mye av suksessen fra i fjor, med lokale råvarer tilberedt av internasjonale mesterkokker.

Unik konferanse
Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger vil som alltid åpne konferansen. Kommunen er sammen med Barentssekretariatet, Kirkenes Næringshage og Utenriksdepartementet arrangører. Rune mener at Kirkeneskonferansen, som arrangeres i grenselandet mellom Norge, Russland og Finland, er helt unik i sin form.

– Det utvikles politikk på Kirkeneskonferansen som ingen andre steder i Arktis, sier han.

Logistikk sentralt
Rafaelsen tror logistiske utfordringer i nord vil bli et sentral tema i 2018 og synes det er spesielt spennende at Finlands samferdselsminister Anne Berner tar turen til Kirkenes.

– Hun kommer hit for å snakke logistikk og jernbaneforbindelse mellom Rovaniemi og Kirkenes. En slik jernbane vil utlyse helt nye strategier for ressursutnyttelsen i Barentshavet og for reiselivet, mener Rafaelsen.

Les mer om jernbaneplanene mellom Rovaniemi og Kirkenes her.