Musikken bak fanene

Fra taktfaste korps til grensesprengende kunst. Etter konferanseslutt torsdag har du mulighet til å delta på en helt unik konsertopplevelse på Samfundshuset.

Tid: Torsdag 13. februar
Klokka: 17.30
Samfundshuset, storsalen.

Møt Tora Augestad, hennes band «Music for a while» og Alexander Nevsky mannskor. Vi er på sporet av musikken bak faner og flagg, med et repertoar der Bibelen møter Marx, klassisk musikk, trommer, tuba, piano og dype mannsstemmer.

Faner og flagg har militær opprinnelse, og det handler i utgangspunkt om noe så banalt som å se forskjell mellom venn og fiende på slagmarken. Bruken av trommer, messing og fengende marsjer har samme opprinnelse – krigføring. Men også i fredstid tar vi i bruk både pauker og trompeter når vi skal markere de store begivenheter som 1. mai og nasjonaldager.

Men vi tar også kunstmusikken i bruk til politisk og ideologisk kamp. Noe av den mest fantastiske musikken som er skapt gjennom historien er musikk som springer ut av kampen for kristendom og sosialisme. De tydelige sporene av kristen tro og sosialisme også noe vi har til felles i Russland, Tyskland og de nordiske land.

Når Tora Augestad og Aleksander Nevsky mannskor framfører satsen om «Vrede» fra Berthold Brechts og Kurt Weills sangballett «De Syv Dødssynder», smelter Bibelen og Karl Marx sammen til noe som uten tvil er en del av det russiske spor i Norge, men også opprinnelsen til vår moderne europeiske sivilisasjon og den nordiske samfunnsmodellen med plass til både tro, lidenskap og likestilling.

Alexander Nevsky mannskor fra St Petersburg ledes av Boris Satsenko, og har eksistert i 20 år. Utgangspunktet er er den gregorianske tradisjonen, samt eldre flerstemmig musikk fra den armenske kirken. Koret synger også sekulær klassisk musikk, folkesanger og populære sovjetiske sanger.

Tora Augestad bor i Berlin, og er en av våre fremste formidlere av den musikken som ble komponert av komponister som Hanns Eisler og Kurt Weill. Tora Augestad og Oslo Filharmoniske Orkester mottok Spellemannsprisen 2018 for albumet «Portraying Passion», der hele Kurt Weills og Bertolt Brechts «De Syv Dødssynder» er spilt inn. Til Kirkenes kommer hun sammen med en trio fra sitt band «Music for a while». Et av landets mest ettertraktede ensembler, med sin litt utradisjonelle besetning.