OLD NEWS 5

23. og 24. februar arrangeres Kirkeneskonferansen 2022 som planlagt på Thon Hotel Kirkenes. – Med alt vi nå har vært gjennom blir Kirkeneskonferansen 2022 kanskje viktigere enn noen gang, sier konferanseleder Guro Brandshaug.

Styringsgruppa for Kirkeneskonferansen har gått mange runder på om vi også burde utsette, med all den usikkerheten vi har levd med under pandemien.

– Til slutt ble vi enige. Vi satser fullt ut på at det blir mulig å gjennomføre en konferanse som tilnærmet normalt. Med signalene fra regjeringens pressekonferanse 13. januar føler vi oss trygg på at det er en veldig god avgjørelse», sier Brandshaug.

Konferanseleder Guro Brandshaug og moderator Siri Lill Mannes

Alt vil selvsagt foregå innenfor de rammene som smittesituasjonen tillater, men veldig mange har nå et ønske om å få til en konferanse etter to år med pandemi.

– Signalene fra de mange faste deltakerne våre er et ønske om en fysisk konferanse så langt det lar seg gjøre. Det vil være noe positivt å se frem til, i det som nå synes å være veien ut av pandemien, sier Brandshaug.

Godt program

Hun er godt fornøyd med programmet og forteller at alle brikker snart er på plass.

Sentralt for årets konferanse er det geopolitiske Barents med verdien av åpne grenser. Et svært dagsaktuelt tema i disse dager, etter at grensen har vært nesten stengt siden 12. mars 2020, forteller konferanselederen.

Det grønne skiftet er viet stor plass i programmet, med fremtidens energiløsninger og grønn industriutvikling knyttet til dette. Andre viktige trekkplaster som preger årets program er konferansemiddag med markering av 10 år med grenseboerbevis, utdeling av Stoltenbergprisen og ikke minst åpningen av Barents Spektakel.

– For Kirkeneskonferansen, med sin plassering i grenseområdet mellom Russland, Norge og Finland, vil den internasjonale rammen alltid være et viktig element, sier Brandshaug.  

«Først til mølla»

Konferanseleder Guro Brandshaug håper at det er enda bedre kontroll på pandemien innen 23. februar. Per i dag er det tillatt med 200 deltakere. Håpet er at dette tallet kan øke i løpet av den kommende måneden.

– Det blir «først til mølla» for påmeldingen nå i starten, men vi håper det blir en videre økning i antall etter hvert som vi nærmer oss slutten på februar.

Brandshaug har stor tro på at det skal være mulig å gjennomføre en god konferanse foran en velfylt sal, der alle smitteverntiltak etterleves.  Konferanseledelsen har en positiv opplevelse av at tiltakene peker i retning enda større gjenåpning i ukene som kommer.

– Nå har myndighetene myknet opp smitterestriksjonene i tråd med de vurderinger som gjøres av en mer håndterbar del av pandemien. Vi har tro på at det vil komme enda flere lettelser frem mot den 23. februar, sier Brandshaug.

Konferanse slik som før

Lettelsene gjør at Brandshaug håper de som kommer til Kirkenes vil få tilbake den gode konferansefølelsen, slik vi husker det fra før pandemien.

– Gode debatter på scenen, gjensyn med gamle kjente og at man tar tilbake den viktige møteplassen som både Kirkeneskonferansen og andre konferanser skal være.

Samtidig vil konferansen ha et tilsvarende fokus på å skape god stemning, med et meningsfylt innhold for alle som er med når Kirkeneskonferansen 2022 sparkes i gang.

– Vi gleder oss. Det skal bli bedre enn noen gang å få muligheten til å ønske våre gjester igjen velkommen til Kirkenes, avslutter Brandshaug.