Det blir stadig vanskeligere å gjennomføre konferanser i koronaperiode. Kirkeneskonferansen 2021 blir derfor en digital konferanse uten publikum. Vi har kortet ned programmet til i underkant av to timer og vil gjøre livesendingen tilgjengelig for alle.
Konferanseleder Guro Brandshaug håpet i det lengste at det skulle være mulig å gjennomføre en konferanse med et begrenset antall deltakere i salen på Thon Hotel Kirkenes. Nå blir det heldigital konferanse.

Brandshaugs konferanseteam legger nå alle ressurser i planleggingen av Kirkeneskonferansens TV-studio og sendeplan.
– Siri Lill Mannes skal lede konferansen i år også. Hun er en av Norges mest erfarne konferanseledere og har også bakgrunn som nyhetsanker i TV2. Derfor føler vi oss trygg på at vi skal få en meget god kvalitet på TV-sendingen, sier Brandshaug.
Det blir en kombinasjon av livesending og ting som er laget på forhånd og programmet vil bli kortet ned til mellom 90 og 120 minutter.
TV-vennlig format
– Det blir færre og mer komprimerte debatter, pausene vil kortes kraftig ned og vi har også kortet ned på den totale varigheten, sier Brandshaug.
Konferansen innledes som planlagt med utenriksminister Ine Eriksen Søreides innlegg om det geopolitiske Barents.
– Det ser ut som vi vil få utenriksministeren til Kirkenes slik som planlagt og at vi kan gjøre intervjuet med henne live her, sier Brandshaug
Søreides innlegg vil bli fulgt opp med videohilsen fra utenriksminister Sergey Lavrov fra Russland, utenriksminister Ann Linde fra Sverige og utenriksminister Pekka Haavisto fra Finland.
Sametingspresident Aili Keskitalo kommer også til Kirkeneskonferansen og hun vil vi møte i en dialog med utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som ledes av Mannes.
Puckers kommer
Åpnings-sesjonen om det geopolitiske Barents etterfølges av en utrolig spennende sesjon rundt det sikkerhetspolitiske bildet i Barentsregionen. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen vil åpne debatten, etterfulgt av russlandsekspertene Julie Wilhelmsen fra NUPI og Gunhild Hoogensen Gjørv fra UiT.
En viktig dimensjon ved sikkerhetspolitikk og avspenning er betydningen av folk-til-folk-samarbeidet. Derfor har vi invitert filmskaperne og ishockey-heltene bak NRK-serien Puckers til å utdype sitt syn på dette.
De vil delta i panel sammen Julie Wilhelmsen, Bente Andersen i Samovarteateret, mangeårig barentsentusiast og politiker Rune Rafaelsen og Russlands generalkonsul til Kirkenes, Nikolay Konygin.
Tildeling av Thorvald Stoltenbergs Pris
I år er det tredje gang Thorvald Stoltenbergs pris deles ut. I år er det Thorvalds barnebarn Emil Aas Stoltenberg som har takket ja til å dele ut prisen på vegne av Barentssekretariatet. Han er sønn av Camilla Stoltenberg og Atle Aas.
Det første året prisen ble delt ut var det den blandede norsk-russiske fiskerikommisjonen som mottok prisen. I fjor var det journalistnettverket Barents Press som ble vinner.
Årets mottaker av prisen vil bli offentliggjort under Kirkeneskonferansen den 17. februar.
Når ut til flere
For de som har fulgt live-streamen til Kirkeneskonferansen tidligere år, så har jo det først og fremst vært produsert med tre kamera på veggen som følger noe som er laget for de som er til stede på konferansen.
– Livesendingen i år vil formes etter de som sitter på nett. Derfor vil det bli en helt annen opplevelse å sitte bak skjermen i år enn tidligere år.
Konferansen vil oversettes til russisk og engelsk også.
Det er iFinnmark som skal produsere sendingen på oppdrag for Kirkeneskonferansen, noe de har lang erfaring med fra sine mange direktesendinger. Påmelding og betaling gjøres som normalt gjennom Kirkeneskonferansen sin portal og så vil deltakere få en egen innlogging til sendingen.
Større publikum
Det fine med at konferansen blir heldigital er at vi potensielt kan nå ut til langt flere enn de 300 som normalt får plass i konferansesalen. Vi må se på ressursbruken og erfaringene fra en slik digital sending og vurdere om vi skal legge like store ressurser i livesendingen hvert år.
– Men en ting er uansett sikkert. Kirkeneskonferansen som heldigital konferanse blir dette ene året og aldri mer. Pandemien vi nå er midt oppe i har virkelig vist oss hvor viktig møteplasser som Kirkeneskonferansen er, og hvor mye vi savner det å kunne møtes, avslutter Brandshaug.