Her er programmet for Kirkeneskonferansen 2019

Vil den arktiske silkeveien mellom Kirkenes og Kina bli en “game changer” for Barentsregionen?  Det er en av mange viktige debatter som skal tas på Kirkeneskonferansen 2019 den 27. og 28. februar.

Gå til våre programsider

Meld deg på Kirkeneskonferansen

“Vi ønsker å sette fokuset på den politikken som preger oss, og i hvilken grad det at vi kaller oss et geopolitisk sentrum påvirker utviklingen i vår region”, sa leder for konferansen Guro Brandshaug da hun lanserte programmet for 2019 denne uka.

Med seg i programkomiteen for konferansen har Brandshaug hatt Trond Haukanes, Linda Beate Randal, Magnus Mæland, Målfrid Baik, Kenneth Stålsett, Geir Seljeseth, Anja Kristine Salo og Tove Alstadsæter.

Søreide åpner

I år som i fjor er det utenriksminister Ine Eriksen Søreide som åpner konferansen, sammen med blant annet Sveriges Utenriksminister Margot Wallstrøm dersom hun takker ja til invitasjonen. Dersom alt går etter planen får konferansen også med en statssekretær fra det russiske Utenriksdepartementet til denne sesjonen. Fra Finland har statssekretær Matti Anttonen i finsk UD sagt ja til invitasjonen i dette panelet.

En spennende del av programmet blir sesjonen der resultatene fra Barentssamarbeidet blir satt under lupen. Det første panelet skal se på hva som var tenkt da Barentssamarbeidet ble lansert i 1993. Deres konklusjoner settes opp mot synspunktene til ungdomspanelet som vil gi sitt syn på hva de mener blir viktig i Barentsregionen i årene som kommer.

Silkeveien som game changer

Dag to av konferansen vil blant annet “Silkeveien som game changer” være et viktig tema. Et spennende navn som kommer til konferansen er  Peter Vesterbakka. Han er en av gründerne bak Angry Birds spillene og alle tilhørende produkter.

Angry Birds universet har han solgt seg ut av og bruker nå mye av tiden sin blant annet på å realisere en jernbanetunnel under Finskebukta mellom Finland og Estland. En jernbanetunnel her vil være første steg på veien mot en jernbanelinje fra Rovaniemi til Kirkenes. Hva vil det bety for Kirkenes? Hva vil det ha å si for den arktiske silkeveien gjennom den nordlige sjøruten?

Til denne sesjonen er også samferdselsminister Jon Georg Dale invitert og han skal delta i et panel, lokale myndigheter og sametingspresidenten i Finland Tiina Sanila Aikio.

“Det tror vi blir et bra panel med høy temperatur”, sier Brandshaug.

Mannes leder konferansen

I år som i fjor er det for øvrig Siri Lill Mannes som skal lede konferansen og alle debatter.

“Det fungerte veldig godt med henne som moderator i fjor og vi ser frem til å ha hennes kyndige debattledelse her igjen”.

Etter hvert som programmet setter seg, vil vi komme tilbake med mer informasjon om de ulike sesjonene i ukene fremover.

Last ned det foreløpige programmet for Kirkeneskonferansen 2019.